dijous, 4 de novembre del 2010

4 de novembre de 2010: Les TIC



Ahir vaig compartir amb Joan Puigcercós i Jordi Bosch, actual secretari general de Telecomunicacions del Govern, un esmorzar-col·loqui amb una bona representació d’empresaris del sector TIC català. En la trobada vaig voler destacar la importància estratègica, tecnològica, social i econòmica que les TIC tenen per al país, per al present i per al futur. I per què són tant importants? Perquè aprofitar el potencial de les TIC significa millorar rendiments, millorar productivitat empresarial, millorar formació, obrir noves vies de rendiment econòmic i, per tant, posicionar el sector com  a motor nacional; com una eina per a remuntar la crisi econòmica i fer el pas d’una economia productiva a una economia del coneixement. Una radiografia recent del sector empresarial de les TIC a Catalunya conclou que aporten valor afegit, dinamisme, innovació, joventut, compromís, especialització i complementarietat.
El repte de les TIC no és tant de tecnologia sinó de coneixement, en tant que la tecnologia possibilita l’accés al coneixement i a la informació de manera àgil, eficient i amena. D’aquesta manera, la responsabilitat social, compartida per empresaris i responsables polítics, és fer de les TIC instruments de saber social. 

Vull destacar l’exemple de ChileCompra que Joan Puigcercós va fer servir ahir a la trobada per explicar la transparència en la contracció de serveis públics a què aspira ERC per a les nostres institucions. Un exemple i un model interessant d’administració pública, possible gràcies a l’aplicació intel·ligent i eficaç de les noves tecnologies. Transparència, eficàcia, eficiència i aposta decidida pel món que ve. I és que els temps estan canviant!

M’agafo a aquesta darrera frase per recomanar la cançó d’avui, “Els temps estant canviant” de Bob Dylan. Per cert, aquesta és la cançó que Steve Jobs va triar per llançar el seu primer Mac l’any 1984. I em fa l’efecte que encaixa perfectament amb el que intentàvem transmetre ahir: ens arriba un món nou, una nova societat...  Us deixo el darrer paràgraf de la cançó. Més clar, impossible!

'The line it is drawn. The curse it is cast. The slow one now will later be fast. As the present now will later be past. The order is rapidly fadin'. And the first one now will later be last. For the times they are a-changin'.
La línia està dibuixada, l´encanteri llençat. El que ara és lent, després serà el ràpid. Com l´actual present serà després passat. L´ordre desapareix ràpidament. I qui ara és primer després serà l´últim. Perquè els temps estàn canviant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada